Energetikai besorolási skála

Az ingatlanok 12 féle energetikai minősítést kaphatnak. Az elért besorolás az építmény hőszigeteltségének mértékétől, és az épületgépészeti berendezések hatásfokától függ. A dupla betűs megjelölés azért van használatban, hogy a korábban használt (egy betűs) minősítéssel ne legyen összetéveszthető.

Az energetikai besorolások listája AA++ és JJ között

A besorolás alapja a „BB - követelményeknek megfelelő” kategória. Ha új épületet építünk, annak legalább ezt a kategóriát kellene teljesítenie 2020-tól. Meglévő épületek vizsgálata során már ehhez viszonyítunk, és az eltérés alapján kapja a betűjelet az építmény. A tanúsítási skála nem lineáris, hanem egy speciálisan hajlított görbe. Bizonyos kategóriák között egészen kicsi az eltérés, míg más kategóriák között igen nagy, ennek a gyakorlati jelentősége az, hogy nagyobb fontosságot kell tulajdonítanunk egy „átlagost megközelítő” és egy „gyenge” lakás különbségének, mintha egy „BB - követelményeknek megfelelő” és egy „CC - korszerű” közötti eltérésről van szó. A skála alsó részén egy egységnyi romlás lényegesen nagyobb energiafogyasztásbeli különbséget jelent.

Új építéshez, használatbavételkor

Új épület használatbavételének bejelentésekor (családi házak), vagy használatbavételi engedélyének kérelmekor (nagyobb épületek), kötelezően elkészítendő az épületenergetikai tanúsítvány. Amire szükségünk van a munkához: kiviteli/megvalósulási tervek, felelős műszaki vezetői nyilatkozat, épületgépészeti leírás (ha van). A tanúsítás menete némileg eltér a használt ingatlanokétól, ezeket a munkákat egyedi díjon végezzük.

A szakvélemény tartalma

Az energetikai tanúsítványok tartalmát rendelet határozza meg. A kalkulációs fejezet részletesen dokumentálja az energetikai számításokat, ami alapján az ingatlan osztályba sorolása el lett végezve. A főoldalon a megbízó, a tanúsító, és az építmény adatai találhatók. A szakvéleménynek tartalmaznia kell egy javaslati részt is, amely az ajánlott energiahatékonysági korszerűsítő beruházásokat sorolja fel.

Hőkamerás vizsgálat

Hőkamerás vizsgálat - a szakma általánosan elfogadott eljárása szerint - nem szükséges a tanúsítvány elkészítéséhez. A hőkamerázást általában hibafeltárásra alkalmazzák, például visszatérő penészesedés, dohosodás esetén, vagy más, szemrevételezéssel nem azonosítható hibák megkeresésére. Vállalkozásunk nem végez termográfiás mérést, de igény szerint tudunk Önnek megbízhatóan dolgozó partner ajánlani a feladatra.

Energetikai auditálás

Az energetikai tanúsítás a megvizsgált ingatlant általános szempontok alapján minősíti, annak használati módjától függetlenül. Az auditálás ettől sokkal bővebb szakértői munka, ami a létesítményt és annak üzemeltetőit együtt vizsgálja, így egyedi energiahatékonysági tanácsokkal tudja ellátni a megbízót. Nagyvállalatok számára 2017-től kezdve büntetés terhe mellett kötelező auditáltatni, négy éves időközönként. Az auditálás elsődleges célja az energiafelhasználás mérhető csökkentése, a vizsgálat feltárja azokat a konkrét lépéseket, amelyeket ennek érdekében megtehetünk. Várjuk ajánlatkérését a tanúsításra és az auditálásra is, a 14. kerületből, illetve egész Budapestről!