Gyakorlati tudnivalók a tanúsítványról

Az előíró rendelet

Az energetikai tanúsítvány kiállítását rendelet írja elő és szabályozza. Lakások és házak eladásához 2012 óta kötelező az elkészíttetése, de a legtöbb egyéb ingatlanra is vonatkozik a szabályozás. A jogszabályt teljes terjedelmében itt tekintheti meg: 176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendelet. Értelmezési kérdésekben szívesen segítünk Önnek telefonon. Az energetikai kalkulációkat egy másik rendelet elemzi (7/2006 TNM), a készítő mérnököknek ez alapján kell dolgozniuk.

Nem vonatkozik a jogszabály az alábbi építményekre:

  • 50 m² hasznos alapterület alatt, ha az épület különálló
  • nyaralókra, üdülőházakra, felvonulási épületekre
  • bizonyos mezőgazdasági, bizonyos ipari illetve műhely rendeltetésű épületekre
  • ha az ingatlanban résztulajdonos vásárol további tulajdonrészt
  • olyan ingatlan eladása esetén, amelynek még nincs használatbavételi engedélye

Kötelező helyszíni szemle

Minden használt lakás tanúsításakor kötelező helyszíni felmérést végezni. A szemle körülbelül 30 perces, aminek során dokumentáljuk a lakás alapterületét, a falak, födémek, nyílászárók kiterjedését és jellegét, a beépített épületgépészeti rendszerekről fotófelvételt kell készítenünk, ami belekerül a tanúsítványba is: hőtermelő berendezések, hőleadók, használati melegvíz termelés, hűtési- és légtechnikai rendszerek.

A tanúsítvány elkészítésének menete

Helyszíni szemlét tartunk egyeztett időpontban.

Általánosan 1-2 munkanap alatt készül el a szakvélemény.

A tanúsítványt átadjuk a 14. kerületben, vagy postázzuk azt.

Ki készítheti el a tanúsítványt?

Szakirányú mérnök végzettséggel és jogosultsággal rendelkező személy vagy vállalkozás. Az elkészítő szakember igazolja az energetikai tanúsítvány hitelességét, aláírásával és jogosultsági számával. Érdemes felkeresni a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara honlapját, ahol ellenőrizhető az aktív tanúsítók jogosultsága. A jogosultság feltételeit kormányrendelet szabályozza, és a jogosultsági vizsga mellett szakmai gyakorlathoz köti a működési engedély kiadását.

10 évig hiteles a tanúsítvány

A tanúsítvány a kiállítástól számítva 10 évig érvényes, de csak akkor, ha az ingatlanon nem végeznek felújítást, átépítést, gépészeti korszerűsítést, illetve a jogszabályi követelmények nem módosulnak. A tanúsító a dokumentumot az OÉNY (Országos Építésügyi Nyilvántartás) központi adatbázisába feltölti, és a kiállítástól számított 10 évig megőrzi, így ha újra szükség van tanúsítvány kiállítására, vagy aktualizálására, ez gyorsan megtehető. A hitelességet az országos rendszer biztosítja, ide ugyanis csak jogosult mérnököknek van lehetőségük feltölteni szakvéleményt.

HET sorszám, amelyre szükség lesz a szerződéshez

A HET szám egy egyedi azonosító, amelyet az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) generál, a rendszerbe feltöltött számításokra. Az azonosító a szakvélemény első oldalának jobb-felső sarkában található. E nélkül a szám nélkül a dokumentum nem hiteles. Mivel az OÉNY rendszere nyilvános, az adatbázisból bárki lekérdezheti az elkészült tanúsításokat. A hatályos rendelet alapján minden adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell az egyedi HET azonosító számot, különben a tulajdonos szabálysértési bírsággal sújtható, a kötelezettség elmulasztása miatt. A részletekről az eljáró ügyvédnél tud érdeklődni, ő naprakész információkkal tud szolgálni a feltüntetéssel kapcsolatban.